Bild 1. Rolf och Laine

Bild 1. Rolf och Laine

Bild 2. Kultings första prototyp

Bild 2. Kultings första prototyp

Historien om Kulting

Vi, Rolf och Laine är ett par i 70-årsåldern, vi bor i en villa på landet med en stor gräsmatta och en stor trädgård. Här finns det planteringar, trädgårdsland, rabatter, bärbuskar, plattsättningar och en garageuppfart. Denna stora trädgård tar tid och ska hållas efter, det ska vattnas, luckras, jordförbättras och rensas ogräs.

Efter många, många somrar rensandes ogräs, stående på knä, tröttnade frun i huset och sa.

- Nu är jag less! Om du inte hjälper till med att plocka ogräs så kommer jag att ta bort alla buskar, rabatter och planteringar.

Mannen i huset, som gillar både bär, blommor och grönsaker, gick tyst ut i garaget och tillverkade ett motordrivet verktyg, att monteras på skruvdragare/borrmaskin (se bild 2). Det var en minikultivator med ett kort skaft ca 15 cm, en sorts ’motordriven kratta’.

Nöjd över sin nya uppfinning presenterades det nya verktyget för hustrun, som inte alls blev lika glad. Laine frågade Rolf om han inte hittade ett längre rör, ca 90 cm, så att hon åtminstone skulle få stå upprätt och rensa ogräs. Det var bara för Rolf att gå tillbaka till garaget och svetsa ihop en ny prototyp. Denna prototyp blev grunden till Kulting och användes hemma under ett flertal år.

2012 annonserade TV4 om inspelning av programmet Uppfinnarna i Umeå. Laine tyckte att Kultingen var så bra att den skulle platsa i programmet. Rolf anmälde sig, tog en blå plastsäck runt Kultingen och kom med i uttagningen till programmet och fick bra respons.

Kultingen blev en av 20 tävlanden och gick vidare till uttagningen i Stockholm, där tog tävlandet slut och Rolf slutade på en nionde plats.

Efter att programmet visats på TV, ökade intresset för Kulting och folk började efterfråga produkten, men vid den tidpunkten fanns endast prototypen. Efter den stora efterfrågan beslutade Laine och Rolf att starta företaget Kulting.

Företaget Kulting startade år 2014 och har idag sålt flera hundra exemplar. Kulting tillverkas av ett familjeföretag i Jämtland, som tillverkar och montera alla delar i/till Kultingen. Produkten är en kvalitetsprodukt som är tillverkad av stål, aluminium och prelan, ingen plast. Vi har svenskt patent sedan maj 2016.

2017 blev Kulting antagna till Uminova Innovation, en av de främsta inkubatorerna i Sverige. Där deltar vi just nu i ett program där vi får stöd och coachning med bl a marknadsföring, och försäljning. 

Hittills har försäljningen skett på marknader och mässor runt om i Sverige. Nu är siktet inställt på nya marknader i första hand England.